10 typov systémov riadenia vzdelávania a rozdiely medzi nimi

Existuje viacero typov LMS, ktoré sa kategorizujú napríklad podľa hostingu, cenového modulu, zdroja a iných kritérií. Hľadanie toho vhodného pre vás môže byť náročné. Prečítajte si a porovnajte výhody, ktoré prinášajú rôzne typy systémov riadenia vzdelávania.

Nainštalový LMS

Rovnako ako tradičné aplikácie aj LMS softvér je nainštalovaný vo vašom serveri. Je hosťovaný lokálne, teda sa dokáže prispôsobiť vášmu softvéru a ukladať databázu lokálne. 

Ide o drahšiu záležitosť, pretože váš tím bude mať na starosti údržbu, nastavenia a aktualizáciu platformy a systému. 



Webový LMS

Je efektívnejšou a lacnejšou alternatívou k naištalovanému LMS. Najväčšou výhodou je, že je prístupný cez akýkoľvek prehliadač, dá sa naň pripojiť na diaľku a tým pádom je dostupný každému, čím sa jeho cena výrazne nižšia a výhodná. 

Poskytovatelia webového LMS sa sami starajú o aktualizáciu softvéru, údržbu a riešenie technických komplikácií, čo vášmu tímu ušetrí množstvo času a energie.

eLearning.sk je skvelým príkladom poskytovateľa webového LMS. Je vhodný pre väčšie aj menšie firmy, organizácie aj školy, ktoré chcú poskytovať výučbu či školenie moderným a efektívnym spôsobom. Nie je potrebné na váš server nič inštalovať, jednoducho sa pripojíte online. 

Kontaktuje tím eLearning.sk, vyskúšajte demo verziu a prekonzultujte základné funkcie, výhody a jeho prínos pre vašu spoločnosť. 



LMS s otvoreným zdrojom

Už názov tohto LMS napovedá, že sa jedná o systém vzdelávania s otvoreným zdrojovým kódom. To znamená, že každý s technickými znalosťami si môže editovať rôzne jeho funkcie, vytváranie kurzov a prispôsobiť si ho na mieru pre vaše potreby

Sú dostupné širokému publiku, väčšinou bezplatné. Nesie to so sebou aj zodpovednosť za aktualizácie a opravu chýb. Pre začiatočníkov, alebo tých čo nemajú dostatočnú technickú podporu môže byť ich obsluha náročná. 



LMS s uzavretým zdrojom

Ide o opak voči otvorenému LMS, to znamená, že jeho zdrojový kód nie je prístupný verejnosti. V prvom rade sa musí zakúpiť licencia, čo vás zbaví povinností za opavu chýb, aktualizáciu a pod., pretože to bude mať na starosti sprostredkovateľ LMS. 



Integrovaný LMS

LMS s možnosťou integrácie prepojí váš systém vzdelávania s inými kompatibilnými aplikáciami, ktoré už môžete používať. Môžu to byť aplikácie pre videokonferencie,ľudské zdroje, marketingové platformy a iné nástroje.

Ak máte zaužívané nájstroje pre vašu spoločnosť a nechcete ich meniť, môže byť pre vám integrované LMS výhodné.



Neintegrované LMS

Tento systém riadenia vzdelávania má zabudované vlastné, základné funkcie a teda nie je integrácia iných aplikácií potrebná. Hlavnou myšlienkou neintegrovaného LMS je, že ihneď nájdete všetky potrebné nástroje na jednom mieste. Jeho výhodou je, že môže zautomatizovať a urýchliť celý výučbový proces.



Cloud LMS

LMS je v tomto prípade hosťované na vzdialených serveroch, s internetovým pripojením sa k nim môžete pripojiť kedykoľvek a kdekoľvek. Dajú sa stiahnuť od dodávateľa v priebehu niekoľkých minút. 

Údržbu systému, opravu alebo aktualizáciu majú na starosti poskytovatelia, automaticky sa prepoja s vaším účtom a premietnu na vašu platformu. 



Samoobslužný LMS

LMS môžete spravovať sami, buď si ju sami vytvoríte alebo zakúpite vo forme licencie od tretej strany. Následne si ju nainštalujete a užívate, máte plný prístup k beckendu a údajom

Avšak, vlastné hosťovanie LMS systému je časovo aj finančne veľmi nákladné. 

Pre jeho efektívne fungovanie budete potrebovať skúsení tím vývojárov, ktorí už pracovali s LMS a vedia ho udržiavať. 



Enterprise LMS

Nazýva sa tiež komerčným LMS - vhodná voľba pre spoločnosti s viac ako 500 zamestnancami. Všeobecne poskytuje komplexný súbor funkcií, ktoré sa prispôsobia rôznym potrebám a požiadavkam veľkej organizácie, firmy alebo školy. Zahŕňajú okrem základných funkcií, napríklad analytický balík, gamifikačné nástroje, diskusné fóra a širokú škálu nástrojov.

Môže ho súčasne užívať množstvo zamestnancov alebo študentov, bez toho, aby sa systém zabklokoval alebo zrútil. 



Mobilný LMS

Jedná sa o LMS, ktoré je prispôsobené na prevádzku v podobe mobilnej aplikácii. Zamestnávatelia a školitelia môžu túto platformu využiť na sprostredkovanie vzdelávacích kurzov, ktoré budú vhodné pre mobily aj tablety. 

Eliminuje sa tým problém s prenášaním notebookov alebo neprístupnosti k stolovým počítačom. Vrecková veľkosť smarfónov a tabletov zabezpečí pohodlie a hlavne pohodlnú výučbu. 

Existujú rôzne kombinácie typov LMS systémov. V prvom rade je potrebné stanoviť si nároky a požiadavky, ktoré by systém mal spĺňať. Líšia sa ponukou funkcií, kapacitou aj cenovou rovinou. Vaša spoločnosť si týmto spôsobom môže uľahčiť celý proces vzdelávania a naladiť sa na vlnu modernej a efektívnej výučby.